ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην συνεδρίαση (8/7/2013) του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ για το μήνα Ιούνιο  και για τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος  στη χώρα μας που

κινείται στις 93.5 μονάδες τον Ιούνιο από 93.8 μονάδες  που ήταν το Μάιο, δηλαδή οριακά χαμηλότερα .

Υπάρχει  σταθερότητα στην κίνηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα  , οι τάσεις όμως που καταγράφονται στους επιµέρους δείκτες είναι µικτές. Έτσι, µεγάλη βελτίωση των προσδοκιών καταγράφεται στον κλάδο των Ξενοδοχείων, όπου η σαφώς αυξηµένη κίνηση σε σχέση µε πέρυσι έχει επιτρέψει τη διατύπωση αρκετά αισιόδοξων εκτιµήσεων, µε αποτέλεσµα  την  ισχυρή βελτίωση του συνολικού δείκτη των Υπηρεσιών.

Με πολύ μικρή ανοδική τάση εµφανίζονται  οι προοπτικές και στον κλάδο των Κατασκευών. Αντίθετα, υποχώρηση σηµειώνει η Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, µε άµεση επίδραση και στο Λιανικό Εµπόριο, δύο τοµείς που εµφανίζουν µεγάλη µεταβλητότητα και ευαισθησία στις πολιτικές διακυµάνσεις.

 Υποχώρηση επίσης καταγράφεται και στον τοµέα της Βιοµηχανίας.  

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Εξασθένιση των θετικών προβλέψεων για την παραγωγή. Ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχωρεί τον Ιούνιο, µετά από ένα πεντάµηνο ήπιας, αλλά σταθερής ανόδου, φθάνοντας στις 88,8 µονάδες (από 92,6 µονάδες), ανώτερα πάντως έναντι της αντίστοιχης περσινής του επίδοσης (74,1). Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη, η ενίσχυση των αρνητικών εκτιµήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση, αλλά και η άµβλυνση του θετικού δείκτη στις προβλέψεις για την παραγωγή της επόµενης περιόδου, συµβάλλουν στην επιδείνωση των προσδοκιών.

Επίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας  αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που «µόλις τα βγάζει πέρα» Στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «µόλις τα βγάζει πέρα» αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 63% (από 55%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταµιεύσεις τους µειώνεται στο 16% (από 19%).Ποσοστό  8% των καταναλωτών δηλώνει ότι αποταµιεύει  λίγο ή πολύ, ενώ το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί, βρίσκεται  στο 13% (από 17%). Στην κατάσταση των νοικοκυριών, οι προσδοκίες  χειροτέρευσαν  υπό τις ισχυρές πιέσεις της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και των επιπτώσεών της.

 Κλείνοντας την συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της έκθεσης του Ι.Ο.Β.Ε. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Κεπενός τόνισε ότι :

«Είναι φανερό ότι η πολιτική αβεβαιότητα που η χώρα βίωσε στα µέσα του περασµένου µήνα, ανέκοψε  την αισιόδοξη πορεία των πραγμάτων, αλλά υπάρχουν και  μικρά θετικά µηνύµατα, όπως η αυξηµένη τουριστική κίνηση, η ενεργοποίηση προγραµµάτων του ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση της  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η αλλαγή της ρητορικής στο διεθνές περιβάλλον ως ενδεχόµενο ηπιότερης δηµοσιονοµικής προσαρµογής.

Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις   να  καταφέρει η κυβέρνηση , εκμεταλλευόμενη τις μικρές θετικές ειδήσεις, να εδραιώσει την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις  και στα νοικοκυριά που έχουν υποστεί και υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση λόγω των δημοσιονομικών μέτρων.Απαιτείται κυρίως σταθερότητα στην αγορά  και ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου. Απαιτείται συνεχής  διαπραγμάτευση με την τρόικα χωρίς την  επιβολή νέων επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά

 

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη δείχνουν, και κυρίως αυτό της ανεργίας, ότι  απαιτείται συνέχεια της σκληρής προσπάθειας,κυρίως από την πλευρά της Κυβέρνησης με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς εφησυχασμό. Η σταδιακή επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος με αναπτυξιακό χαρακτήρα , είναι από τα άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την αγορά και τις επιχειρήσεις, μέχρι να υπάρξει πραγματική σταθερότητα και αναστροφή του κλίματος με σαφή σημάδια ανάκαμψης». 

 

ΠΑΤΡΑ 9/7/2013

Ταυτότητα ΣΕΒΠΔΕ

Το 1918 με πρωτοβουλία Επιχειρήσεων - Βιομηχανιών της περιοχής του Ν. Αχαΐας, ιδρύεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, με έδρα την πόλη της Πάτρας και περιοχή ευθύνης του τις γεωγραφικές περιοχές της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Υπηρεσίες προς τα μέλη

Ο ΣΕΒΠΔΕ ενημερώνει και πληροφορεί για:
- Περιφερειακή Πολιτική, Εισοδηματική Πολιτική, Αναπτυξιακή Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική
- Εργατική & Ασφαλιστική Νομοθεσία, Υγιεινή & Ασφάλεια, Φορολογικά,
- Δημοσιονομικά, Επενδυτικά Θέματα
- Πολιτική εισαγωγών - εξαγωγών,
- Χρηματοπιστωτικά Θέματα
- Κρατικές Προμήθειες
- Ενέργεια

Βότση 2, Πάτρα Τ.Κ. 26221

Tηλ.: +30-2610-620815

e-mail: info@sevpde.gr

 

© 2016 Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος. All Rights Reserved. Powered By Dynacomp S.A.

Search