ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Rm 2511, Janggyo Bldg, Janggyo-dong 1, Chung-ku, Seoul, Korea 100-760

Τηλ: +82-2-754-8292, Fax: +82-2-754-8293

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σεούλ 25-6-2014

Αρ. Πρωτ. Φ.8200/ΑΣ 313

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης συστημάτων πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Κορέας.

Από 1/1/2014 η Κορέα έθεσε σε ισχύ νέο νομοθετικό καθεστώς για τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο επιβάλει την υποχρέωση πιστοποίησής τους σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα.

Επειδή υπήρξε κίνδυνος διακοπής των εισαγωγών, μετά από πιέσεις των εμπορικών της εταίρων, η κορεατική κυβέρνηση υιοθέτησε μια μεταβατική περίοδο (educational period) μη επιβολής του νέου νόμου, διάρκειας 6 μηνών, η οποία λήγει στις 30/6/2014. κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου τα εισαγόμενα προϊόντα, μπορούν να κυκλοφορούν ως βιολογικά, με βάση τις πιστοποιήσεις των χωρών προελεύσεως τους, χωρίς να επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπει ο νόμος.

Όμως, από 1/7/2014 όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα. Τα ήδη κυκλοφορούντα προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν ή να σβήσουν την ένδειξη «βιολογικής καλλιέργειας» (π.χ. με κάποιο αυτοκόλλητο). Εξαίρεση, αποτελούν τα προϊόντα που εισήχθησαν πριν από την 1/1/2014, δηλαδή την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νομικού καθεστώτος, τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά μέχρι την ημερομηνία λήξεώς τους.

Η Ε.Ε. άρχισε επειγόντως διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης, οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Αύγουστο. Οι ΗΠΑ κατέληξαν ήδη σε συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης με τη Κορέα, η οποία θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Μέχρι τώρα οι εισαγωγείς δίσταζαν να προβούν σε εισαγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, λόγω της ασάφειας του θεσμικού καθεστώτος, ακόμη και πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου. Τη στιγμή αυτή οι εισαγωγές ουσιαστικά έχουν παγώσει. Όμως, μετά τη σύναψη της συμφωνίας, αναμένεται εκτίναξη των εισαγωγών, καθώς θα αρθεί η χρόνια αβεβαιότητα και θα ξεκαθαρίσει το θεσμικό καθεστώς, δεδομένου και του μεγάλου ενδιαφέροντος των Κορεατών για την υγιεινή διατροφή.

Το Γραφείο ΟΕΥ παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της ιστοσελίδας ΑΓΟΡΑ (www.agora.mfa.gr).

ipografi

 

Ταυτότητα ΣΕΒΠΔΕ

Το 1918 με πρωτοβουλία Επιχειρήσεων - Βιομηχανιών της περιοχής του Ν. Αχαΐας, ιδρύεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, με έδρα την πόλη της Πάτρας και περιοχή ευθύνης του τις γεωγραφικές περιοχές της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Υπηρεσίες προς τα μέλη

Ο ΣΕΒΠΔΕ ενημερώνει και πληροφορεί για:
- Περιφερειακή Πολιτική, Εισοδηματική Πολιτική, Αναπτυξιακή Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική
- Εργατική & Ασφαλιστική Νομοθεσία, Υγιεινή & Ασφάλεια, Φορολογικά,
- Δημοσιονομικά, Επενδυτικά Θέματα
- Πολιτική εισαγωγών - εξαγωγών,
- Χρηματοπιστωτικά Θέματα
- Κρατικές Προμήθειες
- Ενέργεια

Βότση 2, Πάτρα Τ.Κ. 26221

Tηλ.: +30-2610-620815

e-mail: info@sevpde.gr

 

© 2016 Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος. All Rights Reserved. Powered By Dynacomp S.A.

Search